Assai on mari, mis kasvab Lõuna-Ameerikas palmipuudel.
Ilmastikuolud on selle kultuuri jaoks ideaalsed: kuumus, niiskus, paduvihmad, happeline pinnas.

Assaimari on lillat värvi ja näeb välja nagu mustikas. Erinevalt mustikast sisaldab assaimari siiski olulist luuseemet, mis hõlmab ligikaudu 90% marja suurusest, ja luuseemet ümbritsevat viljaliha.

Mida assai sisaldab?
Erinevalt teistest puuviljadest on assaimarja lihtsuhkru sisaldus väga väike, ent see sisaldab väga palju kiudaineid. Lisaks koosneb mari 50% ulatuses rasvadest ja sisaldab rohkesti oomega-3-, oomega-6- ning oomega-9-rasvhappeid.

Mari sisaldab mitut mineraalainet ning suures koguses mangaani ja vaske. 100 g assaipulbrit annab rohkem mangaani ja vaske kui on nende soovituslik päevane kogus.

Assai on ka hea magneesiumi-, kaaliumi-, kaltsiumi- ja rauaallikas.

Assai on lõpetuseks mari, mis sisaldab kõige rohkem antioksüdante, rohkem kui granaatõun ja goji-marjad, mis teatakse sisaldavat väga palju antioksüdante.

Kust seda marja leida võib?
Assaimari oksüdeerub väga kiiresti. Marjad tuleb ära süüa 2 või 3 päeva jooksul pärast nende korjamist või külmutada.
Külmutatuna võib assaimarju leida paljudest valmissegudest (smuutid, assaikausid, jäätis) või valmistada sellest pulbrit, mida saab lisada teistesse valmissegudesse, nagu näiteks Pulsaar Superfood Bar (Pulsaari supertoidu batoonid).


Mis on assaimarjade kasutegurid?

Antioksüdeerivad omadused
Assaimarjad sisaldavad rohkesti polüfenoole ja mangaani, millel on väga head antioksüdeerivad omadused. Assai on üks marjadest, mis sisaldab kõige rohkem antioksüdante maailmas.
Antioksüdandid mängivad olulist rolli sellise oksüdatiivse stressi vastu võitlemisel, mis ründab meie rakke. Selline oksüdatiivne stress toodab tõepoolest ebastabiilseid molekule, mis ründavad meie kehas olevaid rakke. See võib põhjustada meie elundite enneaegset vananemist, mõningaid haigusi, nagu vähktõbi, läätsekae, või mõningaid degeneratiivseid haigusi.
See vili aitab võidelda teatud haiguste vastu tänu oma antioksüdeerivate omadustega ühenditele.

Immuunsüsteemi turgutaja
Meie keskkonna ja elustiili tõttu on vähktõve esinemise sagedus suurenenud.
Mõned eelkliinilised uuringud keskendusid assaimarjades sisalduvatele ühenditele. Mitmed uuringud on näidanud, et assaimarjade ja seetõttu mõne selle toimeaine tarbimise järel on vähenenud kasvajate suurus ning teatud vähktõbede (käärsoole, söögitoru) ebatavaliste rakkude vohamine.
Assai omaduste kasutamine vajab täiendavat uurimist, ent see võib mõne aasta pärast olla osa uuest farmakoloogilisest ravist.

Sportlik võimekus
Sportlastega tehtud uuring, mille raames tarbisid nad igapäevaselt mahla, mis oli valmistatud assaimarjadest, näitas, et marja tarbimine võib olla loodulik toidulisand, millega parandada sportlikku võimekust.
See jook aitas tõepoolest vähendada füsioloogilisi reaktsioone ja koormuse tajumist intensiivse treeningu ajal.
Katsete käigus täheldati, et kurnatuse hetk ilmnes hiljem ja lihaste kahjustustega seotud biomarkerid vähenesid aneemia ning oksüdatiivse stressi vähenemise tõttu. Lisaks täheldati hingeldamise vähenemist.
Kõik need väikesed kasutegurid võimaldavad sportliku võimekuse üleüldist paranemist.
Pulsaar kasutab oma supertoidu batoonides assaimarju kui ka teisi supertoite, et tuua iga suutäiega Teieni võimalikult palju kasutegureid.

• Jacqueline Carvalho-Peixoto et al. (2015). Consumption of açai (Euterpe Oleracea Martius) functional beverage reduces muscle 3 stress and improves effort tolerance in elite athletes: a randomized controlled 4 intervention study. Applied physiology, nutrition and metabolism.
• Allessandra-Perini and al (2018). Anticancer, potential, molecular mechanism and toxicity of Euterpe oleracea extract (açai): a systematic review. Journal Plos One.
• SK Chang and al (2018). Superfruits: Phytochemicals, antioxidant efficacies, and health effects – A comprehensive review. Critical reviews in food science and nutrition.

Lisa kommentaar