Sportlased kiidavad: Rinel Pius
„Olen mõnda aega Pulsaari batoone tarbinud ja need on tõepoolest uskumatult kõhtutäitvad ja meeldiva maitsega. Enne trenne kasutan Pulsaari chia performance geele ja tunnen, et need annavad juurde energiat ja…
Loe rohkem
Spirulina
Mis on spirulina? Spirulina on sini-rohevetikas, mille tarbimiseks ei ole vaja seda eelnevalt töödelda, mis omakorda võimaldab spirulinal säilitada kogu oma toiteväärtuse. Seda vetikat tarbisid kasutegurite pärast juba inkad.…
Loe rohkem
Ketogeenne toitumine ehk ketodieet
Mis on ketogeenne toitumine? Enne kui alustame, lubage mul selgitada, et sõna dieet ei kasutata kaalulangetamisest, vaid hoopiski toidustiilist rääkimiseks. Ketogeenne toitumine on väga erinev omnivoorsest toitumisest (mida järgivad…
Loe rohkem
Õliseemned
Mis on õliseemned? Õliseemned pärinevad taimedelt või puudelt, mille seemned või viljad sisaldavad rohkesti rasvasid. Õliviljad on näiteks pähklid, sarapuupähklid, mandlid, India pähklid, pistaatsiapähklid. Õliseemned on päevalille-, mooni-, kõrvitsa-,…
Loe rohkem
Soolestiku mikrobioota
Mis on mikrobioota? Mikrobioota on elusate mikroorganismide kogum konkreetses ökosüsteemis (keskkonnas). Inimkeha koosneb erinevatest mikrobiootadest, nagu naha, kopsude ja vagiina mikrobioota. Meie keskendume siiski soolestiku mikrobiootale. Mis on soolestiku…
Loe rohkem
Tehismagusained
Mida kujutavad endast tehismagusained? Tehismagusaine (või sünteetiline magusaine) on aine, mis tekitab magusa maitse ja mida ei eksisteeri sellisel kujul looduses; tehismagusaineid valmistavad inimesed nullist tänu teistele ainetele kui…
Loe rohkem
Mis on assai?
Assai on mari, mis kasvab Lõuna-Ameerikas palmipuudel. Ilmastikuolud on selle kultuuri jaoks ideaalsed: kuumus, niiskus, paduvihmad, happeline pinnas. Assaimari on lillat värvi ja näeb välja nagu mustikas. Erinevalt mustikast…
Loe rohkem
Energiageel
Mis on energiageel? Energiageel on tõeline süsivesikute allikas paksendatud vedeliku kujul. Milleks see mõeldud on? Tänu süsivesikute kõrgele tasemele annab see spordi ajal kiiresti energiat. Selline süsivesikute tarbimisest tulenev…
Loe rohkem
Isotooniline jook
Dehüdratsioon Treeningu ajal kaotab meie keha vett ja mineraalsooli. Ka mõningane dehüdratsioon võib sportlase sportlikku tulemust oluliselt vähendada. Kui dehüdratsioon on kõrgem, võib see põhjustada kuumarabandust või ebamugavustunnet. Sellepärast on…
Loe rohkem
HMB + ATP
Mis on HMB? HMB, mille tegelik nimi on β-hüdroksü-β-metüülvõihape, on inimkeha toodetav looduslik aine. See sünteesitakse L-leutsiinist (asendamatu aminohape). Milleks on HMB vajalik? Mõni teaduslik uuring on näidanud, et…
Loe rohkem
Vadakuvalk (WHEY proteiin)
Mis on vadakuvalk? Vadakuvalk on valge pulber, mis koosneb lehmapiima valkudest. See võimaldab valkude lisamist ehk lisaks meie igapäevasele toidukorrale ka valkude tarbimist. (Valkude kasulikkuse kohta lisateabe saamiseks otsige…
Loe rohkem
Šokolaad
Miks peaks šokolaadi ilma süütundeta sööma? Niisiis, kui otsite vabandust šokolaadi ilma kahetsustundeta söömiseks, on teadus leidnud mitmeid põhjuseid, miks seda ilma süümepiinadeta nautida. Tumeda šokolaadi ja kakao tarbimine…
Loe rohkem
Süsivesikud
Tarbimissoovitused Süsivesikud on meie toidukaardi peamised makrotoitained. Need peavad moodustama 40–55% meie igapäevasest tarbitavast toidukogusest. Soovitatavalt peaks vähemalt 60% tarbitavatest süsivesikutest olema looduslikku ja maksimaalselt 40% tööstuslikku päritolu (töödeldud toit).…
Loe rohkem
Aminohapped
Makrotoitained Valgud on olulised makrotoitained, mis on vajalikud meie keha korrapäraseks toimimiseks. Need koosnevad mitmest aminohappest. Mõned neist asendamatutest aminohapetest on eluliselt olulised, kuna meie keha ei ole…
Loe rohkem
VALGUD
Mis need on? Valgud on eluliselt olulised makroelemendid, mis täidavad olulisi funktsioone meie organismi korrapäraseks toimimiseks. Valgud on meie toidulaual hädavajalikud ja meie organism ei saa neid ise toota,…
Loe rohkem
Supertoit:
Mis see on? Supertoidud on toitainete poolest üks maailma kõige energiarikkamatest toitudest, mida iidsed tsivilisatsioonid on tuhandeid aastaid kasutanud. Need on enamasti toortoidud, mis on toitainerikkamad kui töödeldud ja muud…
Loe rohkem
Mõned aminohapped ja nende funktsioonid
L-leutsiin: L-leutsiin on asendamatu aminohape, üks üheksast asendamatust aminohappest, millel on võtmeroll meie organismi struktuuride moodustamises, parandamises ja normaalses funktsioneerimises. Inimorganism ise seda ei sünteesi ja selle saamine toiduga on…
Loe rohkem
Vitamiinide tüübid: omadused ja kasutegurid teie kehale
Vitamiinid on olulised toitained keha paljude erinevate ülesannete reguleerimiseks. Need on olulised kudede, vereloome, geneetilise materjali, hormoonide ja keemiliste ühendite moodustamiseks närvisüsteemile. Need on vajalikud keha, kasvu, tervise, füüsilise ja…
Loe rohkem